Samarbete med föreningar

Johan har gjort utbildningskvällar och längre utbildningsserier i föreningar i över 20 år. Nedan ser du några exempel på utbildningar i förening. Föreläsningarna eller utbildningarna kan också riktas direkt till olika målgrupper som exempelvis tränarna, idrottsföräldrarna, styrelsen, hela föreningen samlat. eller varför inte tillsammans med andra föreningar?

Ta kontakt för mindre eller omfattande skräddarsydda insatser som stärker din förening.

Utbildningsdagar, konferenser, kick-off eller skräddarsydda utbildningar

Kort eller långt samarbete? Specifik eller större utbildningsinsats? Mot tränare, ledare, idrottsföräldrar, idrottare eller styrelse? Johan har jobbat med det mesta i en förening som berör idrottspsykologi, utveckling och prestation. Ta kontakt om du har frågor, eller titta nedan för inspiration.


Lärande och träning

Att träna på rätt sätt i olika åldrar är en viktig del i utvecklingen, men vad ska man träna när och på vilket sätt? Här handlar det om att utmana idrottaren på ett sätt som ökar förståelsen och de egna initiativen. Det sker genom guidat lärande (enhanced guided discovery), frågetekniker och positiv feedback, men också då man planerar varierad träning. Här finns det massor av praktiska tips till just din idrott.

Alm & Fallby (2011). Se på spelet! Solna: Svenska Fotbollsförlaget.


Idrottsföräldrar

Föräldrarna är en viktig resurs i föreningen och deras tydliga roll stärker föreningen.  Genom utbildning och samförstånd går det att stärka föräldrarna som en positiv resurs. Utbildningar ges med boken som grund.

Fallby, J. (2020). Gör det bättre själv om du kan! Stockholm: 7 Tapas.

Kan köpas här eller på Adlibris samt Bokus.


Hållbar talangutveckling

Bygg en idrottsmiljö där barn, ungdomar och vuxna kan utvecklas och prestera. Hållbar talangutveckling bygger på erfarenheter och forskning om effektiva sätt att utveckla idrottsmiljöer och idrottare. Det kan handla om motiverande klimat, ledarskap, socialt stöd eller lagsammanhållning. För idrottaren eller laget kan det handla om självbestämmande motivation, stresshantering, livsstil eller att ha strategier för att lära sig.

Fallby (2004). Spelarutveckling – ett helhetsperspektiv. Solna: Svenska Fotbollförlaget. (slutsåld)

Fallby, J. (2020). Gör det bättre själv om du kan! Stockholm: 7 Tapas Publishing.

Kan köpas i webshop eller på Adlibris samt Bokus.


Prestationshöjande och skadeförebyggande

I skadeförebyggande och prestationshöjande syfte kan vi tillsammans utbilda tränare och idrottare. Den så kallade tredje vågens KBT (ACT, mindfulness, acceptans) kan öka sannolikheten för bättre prestationer och långsiktigt minskning av  skador. Genom en serie föreläsningar och praktiska övningar kommer idrottare och ledare  att lära sig mer om stress och stresshantering i praktiken.

Se filmen från FC København eller läs sammanfattning i den vetenskapliga artikeln: Ivarsson, Johnson, Andersen, Fallby & Altemyr (2015). It Pays to Pay Attention: A mindfulness-based program for injury prevention with soccer players. Journal of Applied Sport Psychology, 27, 319–334.

Lunchföreläsning med föreningar, Söderhamn (foto: Privat)

Föreningsdag i Örebro (foto: Joakim Hjortsberg)